G-8QX3W72RCL

Beroemde ratten

Ratten en mensen lijken door de eeuwen heen onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. het is dan ook niet verwonderlijk dat we deze mooie, intelligente dieren in ons dagelijks leven terugvinden maar ook in vele Hollywood films te vinden zijn. Vaak als die vieze dieren met die enge staart of als ‘ the bad guy’ in tekenfilms. Maar er zijn uitzonderingen. Hieronder een greep uit de vele voorbeelden:

Remy

Ik trap af met een voor velen heel bekend figuur; Remy de hoofdrolspeler uit de film Ratatouille. Remy, een slimme rat met een goede smaak- en reukvermogen, heeft maar een droom: hij wil chefkok worden. Eigenschappen die een rat van huis uit al heeft en gebruikt zijn voor de karakter van Remy. Ratatouille is een computeranimatiefilm, verschenen op 1 augustus 2007. De film is gemaakt door de beroemde Pixar Animation Studios van the Walt Disney Company.

Copyright Walt Disney – Pixar

Magawa

Copyright Apopo HeroRats

Voor het eerst in hun 77-jarig bestaan heeft de Engelse PSDA in 2022 een rat onderscheiden voor bijzondere diensten aan de mens. Hij komt hiermee in de lijn van heel veel paarden, honden en 1 kat. De Afrikaanse Reuzenrat, Magawa, een mijnen opsporingsrat, ontving in 2020 voor zijn uitzonderlijke services de PDSA Gold Medal, de hoogste onderscheidig voor dieren in civiele dienst. Magawa heeft opgeteld zo’n 42 voetbal velden aan land mijnen vrij gemaakt. Dit is ongeveer 30 hectare! . Magawa is in jan 2022 vredig van ouderdom overleden, een half jaar na zijn pensioen. Hij is 8 jaar geworden. De Ratman steunt de HeroRats en heeft HeroRat Baraka geadopteerd.

Basil

“Well, of course it’s a rat! You have rats in Spain, don’t you? Or did Franco have them all shot?”…. “No,no,no, it’s a special kind of hamster. A Filigree Siberian Hamster. Only one in shop, he make special price 5 pounds”

De oudere jongeren onder ons zullen deze beroemde rat ook nog wel herinneren. Wellicht de beste comedy serie ooit gemaakt; Fawlty Towers. ‘ Basil the rat’ (1979 seizoen 2, episode 6). De inspecteur van het ministerie van Volksgezondheid heeft de keuken van Fawlty Towers onhygiënisch verklaard en dreigt met sluiting. De rat van kok Manuel, die hij Basil heeft genoemd, ontsnapt op hetzelfde moment uit zijn kooi wat wederom totale paniek en chaos veroorzaakt en waarbij de meest hilarische toestanden ontstaan. A must see…. hier een stukje

Copyright BBC

Karni Mata tempel

In het dorpje Deshnoke, in het noorden van India, ligt de beroemde hindoestaanse Karni Mata-tempel. De tempel wordt ook wel de rattentempel genoemd omdat er namelijk duizenden van deze kleine knaagdieren leven. Naar schatting ongeveer 20.000 van deze heilige ratten welke gezien worden als de reïncarnatie van de zonen van Karni Mata. De tempel wordt jaarlijks door duizenden mensen (op blote voeten…) uit de hele wereld bezocht.

Jaar van de rat

De rat is het eerste dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender; 1900 – 1912 – 1924 – 1936 – 1948 – 1960 – 1972 – 1984 – 1996 – 2008 – 2020 – 2032 – 2044 – etc.. Als jij in één van deze jaren geboren bent, ben je ook geboren in het jaar van de Rat. Beroemde “Ratten” zijn o.a.: Bono, John F. Kennedy, Prins Charles, Cameron Diaz, Churchill, Marlon Brando, Mozart, Shakespeare, Diego Maradonna, Eminem en Katy Perry